Wednesday, December 30, 2009

Welcome 2010 !

Today is last day of 2009...

What I have achieved for 2009 ?
What would happen for 2010 ?

Nothing much achievement...

But I have to be proud of myself because there are some changes in my life...
  • Gave birth of Mikael. that's an unforgettable memory n experience.
  • i got tripple increment...huhu...very important thing nih!
  • be independent family coz we stay at my MIL's house before.
  • attend ESQ and MSCB cources (motivation program where we learn how to balance our life with physical, emotional n spiritual).
  • got cert of Advanced Web App using MS visual studio 2005.
and there's had small thing happen but lazy to write...hehe...

Hope all my friends can achieve target throughout this year and next year in advance...
Forget the past...Who knows about the future...

let's live our moment in the present...

Happy New Year !


Tuesday, December 29, 2009

Mikael's Photobook

Mikael dh ade photobook sendiri. bkn pe, ummi saje la nk simpan dlm bentuk hardcopy supaya tidak hilang merata kn...sbb sume pic dia dlm bentuk softcopy.mudah hilang.mane la tau tiba2 hard disk kong ke kn...

so we create his own photobook for 1 -6 month journey. since i can claim the staff price. why not we take the advantage.right! hehehehe...so after he grow up, we can story based on the pictures...



pic di susun mengikut tarikh pic di ambil




Monday, December 28, 2009

Balas Dendam

Salam...

Sekarang ni bila memasak, menu mesti mempunyai seafood. sebabnya adalah si suami nk membalas dendam setelah 4 tahun tak dpt menikmati makanan seafood. sebelum ni kalau mkn pn, sekadar menjamah je. then mula la gatal2...hehe...

Ini pn setelah makan USANA. kalau tak, aku pn x dpt menikmati jgk...ye la kn..sian plak tgk die duk terliuq je kn...haha...sotong masak kari la, tomyam udang la, ketam gulai la...lame2 aku plak yg sakit nmpknya...huhuhu...

Sunday, December 27, 2009

Can Life Be Better?

What will you be doing differently today...
if time and money are of no subject?

Wednesday, December 23, 2009

SERIUS BABY 2009 GIVEAWAY


Salam...

CONTEST!!! lagi...aku nk join dan memeriahkan contest yg dianjurkan oleh Rifqi Zuhairi.
rasa tertarik dgn tajuk contest ni sbb lain dari yg lain.iaitu nk kene tepek muka anak kite yg serius...susah kn! slalu amik gamba muka senyum je...walaupun koleksi gamba Mikael serius kurang, tp ade la jgk..so aku cuba la pertaruhkan...hehe...hadiah misteri tu....dh lama x join contest ni walaupun x pernah menang...hehe...
so ini la gamba Mikael yg serius ala2 control macho kununnn..

Nama : Emir Mikael Bin Mohammad Rizal
Tarikh Lahir : 25 May 2009
Umur : 7 Bulan

Masih sempat lg nk join ni...jom!!! sbb tarikh tutup pada 31st December 2009.
syarat2 adalah
Be my follower and add my blog kat korangnye list.... DONE
Tepek banner yang dicipta khas untuk contest ni kat sidebar korang… DONE
Buat entry tajuk macam entry yang I buat ni..DONE
Contest ini terbuka kepada anak korang yang berusia 1 hari hingga la 3 tahun...DONE
Ini paling wajib ni!!!Sila tepekkan pic sicomel korang dengan wajah yang serius...letak pic yang sangat2 serius je...mesti ada kan...xkan pic masa senyum n sengih je korang simpan...Letak banyak2 pun xpe,nti yg paling serius i akan amik...DONE
Pastu letak la nama penuh anak korang ,tarikh lahir n umur diaorang sekarang...
DONE

Anyway
HAPPY 29th BIRTHDAY to organizer ek

Tuesday, December 22, 2009

Di Dalam Hati

  • Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.
  • Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan dengan Allah swt
  • Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt
  • Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya
  • Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

  • Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

  • Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . . Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendunghajat hati sihamba itu.

Monday, December 21, 2009

Apa yg aku rasa?

Salam...

Kepenatan yg melanda setelah weekend di penuhi dengan kursus. kursus lanjutan dari ESQ iaitu MCB(MISSION STATEMENT CHARACTER BUILDING). trainer adalah Pak Legisan yg sentiasa tersenyum. sejuk mata memandang...hehe...dulu ms ESQ, trainernya Pak Aminul yg hensem..kehkehkeh...kemain ko ye!Gatal!

Ade ke reader yg dh jadi alumni ESQ n MCB? salam semut skit! hehehe...tp ngan pompuan je la...hehe...

Berbalik pada USANA. aku sbenanya lum lama lg mkn bende ni. bt ms ni rs ngantuk yg melanda semasa di ofis, dh hilang...kalau tak, kul 11 pagi dh tersengguk2 kt depan pc nih...sbbnya letih menjaga anak. betul...menjaga Mikael ni mcm menjaga 2 3 org baby tau. lasaknya dh mcm budak 1 thn. padahal br 6 bulan lebih. skrg dh pandai berdiri sendiri tanpa bantuan. dhla xnak tdo.kalau tdo pn x smpi setgh jam dh bangun.tp anak kn 1 anugerah...kite kena menjaga dgn sebaik mungkin. tu sbb aku memerlukan vitamin tambahan. sblm ni dh try macam2. dan skrg dh yakin dgn USANA kerana memberi tenaga yg diperlukan disamping untuk kesihatan jangka pjg.

pastu kalau nk ikutkn ms gi ESQ awal thn ari tu, lps je kursus, terus demam yg teruk. tp kali ni ok. badan masih mampu bertahan walaupun rs mcm nk selesema.tp now dh ok. alhamdulillah...

nnti aku cite psl menjana pendapatan melalui USANA ek. disamping untuk kesihatan, bole menjana pendapatan sampingan jgk..
.
RASA nk pi bercuti. tp lum kesampaian lg...hanya dlm mimpi...hehe...

Wednesday, December 16, 2009

Tiba-tiba USANA

Salam...

Sebenarnya aku dh lame dgr ttg USANA ni..baca dr blog mai. tp tau2 gitu je la...sbb diorg mkn product utk diet.aku ni dh kurus kering nk diet apenye kn.

pastu tiba2 je my husband ckp die nk pi dgr psl USANA kt PJ. so lps tu brla tau betul2 psl USANA ni.rupa2 nya more tu supplement untuk kita. kalau ada penyakit pn bole try jgk USANA ni.ade la pil mana yg disyorkan.kebetulan plak my husband ni ade mslh alergy seafood yg x baik selama 4 thn dh. mkn mcm2 ubat dh.dan dh mcm2 doctor dh. tp x berkesan jgk. then bila mkn USANA ni.penyakit dia terus baik. wahh bagus la maknanya kn.

pastu ade 1 kes lg tu. mertua my sister. kebetulan ikut kakak blk umah die. tgk2 mertua die mkn USANA. pastu aku tanye la mana dpt. dia ckp Doctor yg bagi. HAH? ye ke? so doctor pn rekemen USANA ni. bagus untuk kesihatan. tp die untung sbb doctor tu kasi free je...lupe nk tanye pi hospital mana.nk jgk pi kn.hehe...nntila tanya...

start dr situ la, aku pn tryla mkn USANA.stakat ni br try 3 je
  • AO Pro– vitamin berfomula lengkap dan ‘high-potency’, anti-oksida dan lain-lain nutrient penting yang diperlukan oleh orang dewasa setiap hari yang memastikan ‘cellular metabolism’ yang lebih cekap dan bertindak balas keatas kerosakkan yang disebabkan oleh radikal asing.
  • CHELATED MINERAL– Berfungsi sebagai melawan kerosakan yang dibawa oleh radikal bebas dengan jumlah mineral penting yang seimbang. CHELATED MINERAL membekalkan mineral yang penting untuk pemeliharan fungsi metabolisme dan sistem imun yang optima. Kombinasi AO PRO dan CHELATED MINERAL menghasilkan NUTRIEN ASAS yang lengkap untuk setiap orang dewasa.


  • POLY C adalah sebatian mineral askobat yang mampu membekalkan tahap Vitamin C lebih tinggi dalam darah
  • Antioksidan yang penting untuk memastikan kulit sentiasa sihat

Next week aku cite ape yg aku rasa ek lps mkn pil2 ni. penat taip pjg2...hehe..(eleh malas ckpla malas...hehe)

Tuesday, December 15, 2009

USANA ?

Adakah anda pernah mendengar mengenai USANA?

USANA adalah produk kesihatan yg menduduki ranking pertama di DUNIA. tetapi baru masuk pasaran Malaysia lebih krg 3 tahun...

  • Diasaskan pada tahun 1992 oleh Dr Myron Wentz - Seorang pakar mikrobiologi dan immunologi yang telah memenangi anugerah Albert Einstein. Memegang rekod menternak sel darah manusia di luar badan manusia selama 40 tahun tanpa sebarang jangkitan.
  • Dipilih 'The #1 Distributor's Choice' -9 tahun berturut-turut oleh Network Marketing Today.
  • Majalah Forbes menyenaraikan USANA sebagai No. 5 di kalangan '200 Best Small Companies of 2005 in America' - Tiada syarikat MLM/Network Marketing lain tersenarai.
  • Majalah Business Week menyenaraikan USANA No. 3 di kalangan '100 Hot Growth Companies of 2005'. Tiada syarikat MLM/Network Marketing lain tersenarai.
  • Media Usahawan 2005 menyenaraikan USANA No. 1 di kalangan "45 Syarikat Rangkaian Paling Top"
  • Produk USANA tersenarai di dalam Master Index of Medical Specialties (MIMS) iaitu buku rujukan doktor dalam memberi ubat kepada pesakit. Tiada produk syarikat MLM/Network Marketing lain tersenarai.
  • Produk Multivitamin USANA telah memenangi tempat #1 di dalam buku 'Comparative Guides to Nutritional Supplements' di semua edisi (edisi 1 sehingga edisi 4).
  • Produk disahkan halal oleh IFANCA (Islamic Food and Nutritional Council of America)
  • Produk-produk USANA tidak mengandungi bahan kimia, dadah dan PARABEN (penyebab KANSER)
  • Produk USANA mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Produknya banyak membantu pesakit seperti diabetes(kencing manis), gout, darah tinggi, kanser dan lain-lain.
  • Ada jaminan modal dipulangkan sekiranya anda ingin keluar dari bisnes ini! Jika anda sekadar ingin mencuba, anda tidak perlu takut rugi.
  • Tidak memerlukan anda menjual produk dengan banyak.
  • Bakal membuka pasaran ke 30 buah negara lagi bermula dengan Indonesia, India dan China. Dengan hanya satu pendaftaran, anda boleh mengembangkan perniagaan ini tanpa berada di sana!
USANA adalah suplement tmbhn yg bagus dan juga menguntungkan...Bagus untuk kesihatan kita Or yg ada penyakit.Menguntungkan bg sesiapa yg berani join MLM USANA ni. kene cari downline maks 4 org je.senang...

Mengapa sy bercakap mengenai USANA? nntikan entry seterusnya ek..x sempat nk taip pjg2.

Kenangan bersama Teman

Salam...

Good Luck to my friend, Akma. today is her last day here before start with new work n environment at new company...

Sedih sbb kehilangan seorang kawan yg telah lama bersama2 berjuang dlm company ni. she is very good in work where can be my reference.

Dalam kenangan 2006 - 2009 (sorryla akma, ltk pic kt sini...nk bt kenang kenangan...hehe...)

Thursday, December 10, 2009

My Car

Salam...

Horeyy esok cuti..menandakan bole rehat skit...tp esok kene hantar kereta pi workshop.sbb last weekend kereta aku terlanggar kete org...tp my husband yg drive ok...x psl2 je terbang rm220 for that car and rm220 for my car...dhla langgar kete harrier...kete aku plak Kenari...sudah pasti la my Kenari yg teruk kn....mmm...saba je la...

Nasib baik pemilik kenderaan harrier tu x mengamuk...sbb die tgk ade baby dlm kete...so simpati la skit kot...die siap tolong mintak diskaun kt workshop tu...

so berhati2 la bila drive tu...jgn dkt sgt ngan org depan...kalau terlepas pandang kejap je pn bole jadik xcident...

lupe nk amik gamba xcident...

Monday, December 7, 2009

ke'BZ'an

ke'bz'an yg melanda hidup...daripada opis smpila ke rumah...keje menimbun x abih2...fuhhh...penat sey....

anyway aku nk cite psl my Mikael la skit...skrg dh stat mkn dh...bila buat bubur, die xnak mkn..siap bt memek muka gele geleman tu...hehe..kelaka plak..pastu aku tambahla skit susu tepung..barula die nak mkn...tp skit je..last2 bg nestum jgk..nestum beras merah..sedap la plak...aku pn mkn skali la...haha...

pastu dh bole merangkak dh...dh bole berdiri sendiri tp kene ada sesuatu yg bole die pegang..mcm bakul ke, kerusi ke...tp risau gk..die mana hendak je landing...ikut suka...mcm terror la konon...mmm...mcm2 kerenah la kn...tp ini la yg membuat kn hidup kite setiasa berseri..colourfull.

duduk pn dh tegap dh..x perlu tgn lg untuk dijadikan tongkat...hehe...

bulan ni byk cuti..rs mcm nk gi holiday la..rehat2 kn minda...tp di mana yaa....mmm...

Wednesday, November 25, 2009

Selamat bercuti

Esok (khamis 26hb) aku dh start cuti sempena raya haji ni...terpaksa cuti awal sbb pengasuh Mikael x dpt jaga dia...nk balik kampung daaa...xpe...so sok cuti..horeyyy....

tp next week ade training plak kt Info Trek kt Amcorp Mall..isnin ngan selasa...so x dpt la update blog(mcmla update selalu...ahakss) so ade tak sape2 memberku yg keje area2 situ..bole la nk mkn same...nnti lunch sorg2..ala..boringnye la...eh yati area situ kn kn kn...eh ye ke..xpe2..nnti calling2 ye...

SELAMAT BERCUTI KEPADA SEMUA...

wassalam...

Tuesday, November 24, 2009

Cinta Kau Dan Aku

salam...

Baru je selesai baca novel bertajuk Cinta Kau Dan Aku...penulisnya Siti Rosmizah.very touching la cite ni.sume rasa ade...ketawa,sedih,kagum...

cite tentang seorang tomboy yg keje jadik driver.pastu kawin ngan bos sendiri.pastu mcm2 la konflik mereka...mmg nmpk krg menarik jln ceritanya, tapi sebenanya best giler bila baca...mungkin cara penulis menyusun ayat, jln cerita menjadikan ia menarik...x percaya bacalah komen2 org yg dh baca cite ni di sini

Novel ni merupakan hasil tangan yg kedua bagi penulis Siti Rosmizah...Novel pertama yg dihasilkan oleh beliau lagi best...bila dh stat baca x dpt nk stop...smpi x tdo malam...huhu...nasib baik ms tu lum ade anak...dgr cerita dh byk kali ulang cetakan sbb permintaan yg sentiasa tinggi...tajuknya Andai Itu Takdirnya. Sape2 yg baca mmg sure keluar air matala(huhu...kantoi nangis) x caye jom tgk komen



Monday, November 23, 2009

Emir Mikael 6 Bulan

salam...

ari ni genap Mikael 6 bulan. sesungguhnya aku amat Bersyukur dgn anugerah dari Ilahi ini...Mikael seorg yg periang menjadik penawar ummi dgn ayah...

bykla perubahan yg berlaku.kalau rujuk kt Ratuhati website, alhamdulillah perkembangan normal dan memberansangkan...antaranya :

- dh pandai duduk sendiri tp senget skitla..pastu tgn sebelah jd tongkat sbb x pandai seimbangkn lg kot...

- nk belaja merangkak...dh bole la gerak skit2...tp masih takut2 lagi...

- suka memegang muka ummi...

- suka menepuk2 meja...kalau xde meja, tepuk2 badan sendiri pn jadik...

- ketawa berdekah2 bila di 'Bacak'..hehehe...sungguh seronok jgk bila kita bt memek muka...

- dh pandai mintak dukung..mmm..penat tau...

- suka sangat pada buku, surat khabar

- dh tumbuh gigi bawah 2 batang...

- br je try duduk kn mikael dlm walker...tp bila terdesak je...sbb xnak biasekn lg...sbb kdg2 time nk gosok baju susah..pantas je dia kaco...time nk masak, bila ayahnya lum balik lg...kalau tak kang merata 1 rumah dia kemas...

- pandai bt jari menunjukkan 'one'..bila kita ckp 'one' die btla jari telunjuk menunjukkan one...mayb sbb pengasuh die suka ajar melalui jari2 dan sentuhan...

- kul 6 pagi je mesti die dh bangun dan mengejutkan ummi yg masih lena dibuai mimpi...huhuhu...

- dh sedar tentang kewujudan kaki,tgn..asyik2 belek tgn n kakinya..hehe..suke tgk...

Wednesday, November 18, 2009

Contest - Aksi Si Comel


CONTEST lagik!!!


Rasa nk memeriahkan contest Aksi Si Comel ni...sbb suke sgt tgk aksi2 si kecil...mmg salah 1 therapi jiwa...perghhh...terapi jiwa tu..jgn memain...hehe...tp seriyes nih..betul....Marilah join...hadiah pn menarik jgk...

ni pic nya

Nama : Emir Mikael Bin Mohammad Rizal
Tarikh Lahir : 25 May 2009
Umur : 5 bulan 3 minggu
Aksi : time ni ade kenduri kt kmpg...sume org gelakkan die sbb dipakaikan serban...die pn ape lg...terlebih excited bila tgk sume org gelak..hehehe...kira die pn nk gelak besar jgkla...

Contest ni ada 2 penaja iaitu :

Comel Lote Collections
http://comellotecollection.blogspot.com

Muslimah Online Shop
http://muslimahonlineshop.blogspot.com


sy mencadangkan agar penaja2 ini mengadakan 'sales theme' , maksudnya mengadakan jualan bertema. contohnya Tema Alam semulajadi. so barangan yg dijual pd bulan tersebut kebanyakan akan bertemakan alam semulajadi.mcm baju warna hijau ke...baju bercorak pokok ke..hehe...ok tak...and then Harga istemewa terhadap barangan td hanya untuk follower sahaja...so followers sudah tentu berasa dihargai...terima kasih...




Jangan kaco

Jangan kaco?? hehe..ape tu jgn kaco ek..xde pape...ni si Mikael ni..org ramai tanye Mikael ni asyik2 tersengih2 je...so nk tepek muka die tgh serius..dia kalau tgh main mmg concentrate giler la...kite amik gamba pn xnak layan...pandang dgn gaya serius je..hehehe...

Tuesday, November 10, 2009

Positive Thinking

Disebabkan baru blk dari teambuilding kn...so bole la nk share serba sedikit ek....

Dalam kehidupan ni kita hendak merasai keseronokan, kepuasan dan ketenteraman hidup ketika cabaran melanda...jawapannya hanyala 1 iaitu berfikiran positif. Ingatlah bahawa minda kita yang sebenarnya menguasai diri kita.

Dengan fikiran yang positif, kita dapat menjalani segala sesuatu tanpa dibebani oleh seribu fikiran buruk. kita juga terhindar dari perasaan takut dengan kegagalan. Jalan di depan pun akan selalu terasa lapang.
Cara2 untuk mengekalkan positive thinking kite ni iaitu Yakin boleh, Tingkatkan Motivasi Diri, Bberdikari, Tidak Prejudis terhadap org lain.


Dalam melakukan sesuatu perkara, dorongan dan sokongan dari rakan2 dan orang yang positif akan membantu kejayaan kita didalam bidang yang diceburi. Ini kerana seseorang yang berfikiran positif akan sentiasa memberikan kita semangat dan sering mengatakan ‘boleh’ kepada sesuatu perkara yang hendak kita lakukan tanpa sebarang keraguan. Mereka juga sentiasa mempunyai sikap ingin mencuba walaupun risikonya kegagalan.

Hasad dengki tidak wujud didalam diri mereka yang ingin lihat orang lain maju. Mereka akan sering menggalakkan dan amat menghargai kejayaan yang ada pada diri orang lain untuk mencipta kejayaan. Sifat kekitaan dan semangat kerja berkumpulan kerapkali dapat digambarkan dan dilakukan oleh mereka yang berfikiran positif. Seeloknya kita praktikkan dalam team kita..x kira la unit lain2 ke kn...amat penting juga kita berada didalam kelompok org yg berfikiran positif supaya kita tidak mudah terpesong ke arah lain...so semoga berjaya!!!

Game labah2...kene lalu ruang tu tanpa menyentuh tali tu...tp mslhnya ruang2 tu kecik..x muat badan ku yg kecik ni...hehe...mencabar jgk...so kami terpaksa memanjat salah sorg antara kami yg sanggup berkorban...hehe...

Kami memilih utk membuat layang2 semasa check point pertama dlm game IT Explorace...kene ade skill jgk rupanya nk bt layang2 ni..xleh hentam kromo jek...

Monday, November 9, 2009

IT Team Teambuilding at Agrotek Resort

Last weekend 6-8 NOV 2009 , we go to Agrotek for Teambuilding session special for IT department. Only one word i can say "ENJOY"

Here the pic that show we're enjoyyyyy...hehehe....

Wednesday, November 4, 2009

Meh layan video

Oleh kerana kome xde 3 hari ni pi teambuilding..meh layan video Mikael ni...dh start nk melasak dh...penatla ummi pasnih..makin kurus kering....Add Video video
ni ms on de way gi umah akak kt Bukit Mahkota ade open house...

Semoga berbahagia to JAJA

Sabtu lepas kami pegi Kluang Johor.it's very long journey okeh...fuhhh...penat giler...mlm tu pulak ade kenduri di rumah mertua...kesian dgn Mikael la kn...kecik2 lg dh kene jln jauh...lbh krg 280 KM tu...

tp rsnya berbaloi jgk pegi jauh2 sbb semua makana yg dihidangkan sedap2 belaka...daripada cathering Tok Wan...mmg best gilerla...x penah lg jmpe mknn kenduri yg sesedap nih...mane taknye..ngan gearbox kambing, udang goreng tepung msk sos, daging beriani,ayam sambal,rojak,kuih muih,puding...rs mcm pegi open house plak...sbb tempat duduk sentiasa penuh...ye la sbb bermcm2 jenis mknn...so duduk pn lame la...hehe...

anyway selamat pengantin baru kepada JAJA...semoga berbahagia hingga akhir hayat...

Monday, November 2, 2009

Gigi Mikael

miUmmi Mikael ni terlampau excited tgk gigi anaknya br nk keluar...hehehe..tgk tu gigi die...ade sebatang gigi dh nmpk...lagi 1 br kuar skit je...slalu asyik jelir lidah je sbb rs x selesa kot ade something kt situ...Oleh kerana demam pn dh ok..sesema skit2 je..batuk pn skit2..so tersenyum je la dia....

Thursday, October 29, 2009

Mikael demam lg

Semalam terpaksa amik emergency leave sbb Mikael demam lg...sian die..mlm xleh tdo...

Agaknya demam nk tumbuh gigi kot...sbb tgk ada 1 gigi bawah dh kuar skit...hehe...terperasan sbb ms mandikan die, nk bersihkan lidah die, skali tu kene gigit! adoi....dh ada gigi rupenye anak ku...hehehe..alhamdulillah..satu perkembangan yg baik...disamping tu skrg, Mikael bangun mcm nk merangkak tu..pastu kaki kanan bersimpuh mcm nk duduk..die nk belaja duduk plak skrg ni...so kene la beli walker plak ni...

okeh...go go go...

Jet Pejuang

nk cite psl jet pejuang show kt subang ari tu...walaupun cite dh basi tp still nk ltk entry gk...hehe...
ms musim2 raya ari tu..rsnya 2nd weekend on syawal kot.ramai sgt...paper ckp almost 100k yg dtg...so bygkan keadaan jln yg jamm teruk tu...tp ayah Mikael ni teramatla minat bende2 cmni...so dgn bersabar, tempuh jgkla kesana...dh tiba tu, ujan renyai2 plak...so show ditangguhkan...nk dkt kul 12 tghari baru stat show tu...
ni antara pic cantekk kt sana...kagum jgk tgk diorg nih!

Tuesday, October 27, 2009

Teambuilding

Adehhh..kene pi teambuilding la plak 6-8 nov ni...kene bermalam plak tu kt sana...sape nk jaga Mikael...adehhh...
My sister ckp bole tolong jaga..tp sabtu ahad je..abis jumaat sape nk jaga....tolongggg....nk suh my Husband jaga..bole ke?mcm x confident je haku nk suh die jaga..hehe..bkn pe, skrg die tgh bz ngan kerja nya...sian plak kt Mikael nnti...

~Keep Thinking~

Monday, October 26, 2009

Hari yg penat

Hari ni rs penat sgt...sbbnya Jumaat ari tu Mikael demam + selesema + batuk..so bygkan mcm mana baby 5 bulan nk menghadapinya...kalau kite sure x larat, x selesa kn...so ummi pn turut x tdo malam..sabtu tu demam dh ok...tp masih selesema + batuk...so sabtu, ahad still mlm xtdo...menemankan anak tersayang...sian Mikael...so pagi td pegi keje lmbt skit...anta Mikael ke umah kak ita...bkn xnak amik cuti..tp lebih yakin kalau kak ita yg jaga Mikael sbb die lebih berpengalaman...terima kasih Kak Ita...ms demam jumaat ari tu pn kak Ita yg jaga...

Semoga Mikael cepat sembuh dan bole teruskan aktiviti new learning die spt biase...Amin...

Wednesday, October 21, 2009

Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel

Salam...

Td bkk blog BabyIbu...pastu terbaca ade 1 msg bgtau tentang contest ni...sy mmg suka dgn tajuknya iaitu Senyuman Ceria si Comel sebabnya my Mikael teramatla suka tersenyum dan tergelak...siap org tanye ni mmg hobi dia ke? hehehe...asal jmpe org je senyum..mmg peramah mikael ku ini...so sy amatla teruja untuk join contest ni...

Mari join online contest ini sekarang. :)
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja

Hadiah pn menarik...utk tahu lebih lanjut mari buka blog SMILEYKIDZ







NAMA : EMIR MIKAEL BIN MOHAMMAD RIZAL
UMUR : 4 Bulan


Happy Birthday To me...


Today is my birthday...but i sad...pls dont ask 'why'....

Sunday, October 18, 2009

Sedih cite ni...

copy dr blog BabyIbu. saje nk tepek sini nk simpan as my collection(sbb cite ni membuatkn sy nangis...huhu), disamping nk berkongsi dgn kawan2 sume...

A story worth sharing ... it will touch the heart of every man and woman with family ...

4 years ago, an accident took my beloved away and very often I wonder, how does my wife, who is now in the heavenly realm, feel right now? She must be feeling extremely sad for leaving a husband who is incapable to taking care of the house and the kid. 'cos that is the exact feeling that I have, as I feel that I have failed to provide for the physical and emotional needs of my child, and failed to be the dad and mum for my child.

There was one particular day, when I had an emergency at work. Hence, I had to leave home whilst my child was still sleeping. So thinking that there was still rice leftovers, I hastily cooked an egg and left after informing my sleepy child.

With the double roles, I am often exhausted at work as well as when I am home. So after a long day, I came home, totally drained of all energy. So with just a brief hug and kiss for my child, I went straight into the room, skipping dinner. However, when I jumped into my bed with intention of just having a well-deserved sleep, all i heard and felt was broken porcelain and warm liquid! I flipped open my blanket, and there lies the source of the 'problem'... a broken bowl with instant noodles and a mess on the bedsheet and blanket!

Boy, was I mad! I was so furious that I took a clothes hanger, charged straight at my child who was happily playing with his toy, and give him a good spanking! He merely cried but not asking for mercy, except a short explanation:

"Dad, I was hungry and there wasn't anymore leftover rice. But you were not back yet, hence I wanted to cook some instant noodles. But I remembered you reminding me not to touch or use the gas stove without any adults around, hence I turned on the shower and used the hot water from the bathroom to cook the noodles. One is for you and the other is for me. However, I was afraid that the noodles will turn cold, so I hid it under the blanket to keep it warm till you return. But I forgot to remind you 'cos I was playing with my toys...I am sorry Dad..."

At that moment, tears were starting to run down my cheeks...but I didn't want my son to see his dad crying so I dashed into the bathroom and cried with the shower head on to mask my cries. After that episode, I went towards my son to give him a tight hug and applied medication on him, while coaxing him to sleep. Then, it was time to clear up the mess on the bed. When everything was done and well past midnight, I passed my son's room, and saw that he was still crying, not from the pain on his little buttock, but from looking at the photograph of his beloved mummy.

A year has passed since the episode, I have tried, in this period, to focus on giving him both the love of his dad and mum, and to attend to most of his needs. And soon, he is turning seven, and will be graduating from kindergarten. Fortunately, the incident did not leave a lasting impression on his childhood memories and he is still happily growing up.

However, not so long ago, I hit my boy again, with much regret. This time, his kindergarten teacher called, informing me of my son's absence from school. I took off early from work and went home, expecting him to explain. But he wasn't to be found, so I went around our house, calling out his name and eventually found him outside a stationery shop, happily playing computer games. I was fuming, brought him home and whack the hell out of him. He did not retaliate, except to say, 'I am sorry, Dad'. But after much probing, I realized that it was a 'Talent Show' organized by his school and the invite is for every student's mummy. And that was the reason for his absence as he has no mummy.....

Few days after the caning, my son came home to tell me, the kindergarten has recently taught him how to read and write. Since then, he has kept to himself and stayed in his room to practise his writing, which I am sure, would make my wife proud, if she was still around. 'cos he makes me proud too!

Time passes by very quickly, and soon another year has passed. It's winter, and its Christmas time. Everywhere the christmas spirit is in every passer-by...Christmas carols and frantic shoppers....but alas, my son got into another trouble. When I was about to knock off from the day's work, the post office called. Due to the peak season, the post master was also on an edgy mood. He called to tell me that my son has attempted to post several letters with no addressee. Although I did make a promise never to hit my son again, I couldn't help but to hit him as I feel that this child of mine is really beyond control. Once again, as before, he apologized, ' I'm sorry, Dad' and no additional reason to explain. I pushed him towards a corner, went to the post office to collect the letters with no addressee and came home, and angrily questioned my son on his prank, during this time of the year.

His answer, amidst his sobbing, was : The letters were for Mummy. My eyes grew teary, but I tried to control my emotions and continued to ask him: " But why did u post so many letters, at one time?" My son's reply was: " I have been writing to mummy for a long time, but each time I reach out for the post box, it was too high for me, hence I was not able to post the letters. But recently, when I went back to the postbox, I could reach it and I sent it all at once..."

After hearing this, I was lost. Lost at not knowing what to do, what to say... I told my son, " Son, mummy is in the heavenly kingdom, so in future, if you have anything to tell her, just burn the letter and it will reach mummy. My son, on hearing this, was much pacified and calm, and soon after, he was sleeping soundly. On promising that I will burn the letters on his behalf, I brought the letters outside, but couldnt help opening the letter before they turn to ash.

And one of the letters broke my heart....

Dear Mummy,

I miss you so much! Today, there was a 'Talent Show' in school, and the school invited all mothers for the show. But you are not around, so I did not want to participate as well. I did not tell Dad about it as I was afraid that Dad would start to cry and miss you all over again. Dad
went around looking for me, but in order to hide my sadness, I sat in front of the computer and started playing games at one of the shops. Dad was furious, and he couldn't help it but scolded and hit me, but I did not tell him the real reason. Mummy, everyday I see Dad missing you and whenever he think of you, he is so sad and often hide and cry in his room. I think we both miss you very very much. Too much for our own good I think. But Mummy, I am starting to forget your face. Can you please appear in my dreams so that I can see your face and remember you? I heard that if you fall asleep with the photograph of the person whom you miss, you will see the person in your dreams. But mummy, why haven't you appeared?


After reading the letter, I cant stop sobbing. 'cos I can never replace the irreplaceable gap left behind by my wife....

For the females with children:
Don't do so much overtime. If you cannot finish the work, it must be some kind of problems within the company, and it is not your sole problem. Feedback to your boss. Endless overtime may not necessary be the answer to the problem. Take care of your health so that you can treasure and take care of your little precious.

For the married men:
Drink less, smoke less, cos nothing can replace your good health, not even business nor clients. Try thinking this way, are you able to work till your clients are totally dependent on you? or your boss is totally dependent on you? In this society, no one is indispensable. Take care of your health, so that you can take care of your little precious and your loved ones.

For those singles out there:
Beauty lies in loving yourself first. With confidence and loving yourself, you will see the beauty in other things around you. You will be able to work better and happier. Don't let your health be affected by your work or your boss, so nothing matters more than your well being.
Credit to my dearest friend..Ernie

Blog oh Blog

saya sudah giler blog sekarang...hehehe..walaupun blog sendiri x update2...tp duk baca blog org lain je...smpi leka x buat keje...alamak jgnla bosku baca entry ini...hehehe...ampun bos...keje itew pasti ku siapkan....tgk ayat pn dh tertiru ayat blogger2 sume...

sekarang ni byk contest2 yg dianjurkan blogger2...sungguh menarik hati nk men'join'...tp byk dh terlepas la...tp xpe...tetap seronok gk baca entry org lain...

Wednesday, October 7, 2009

Si Comel Berbaju Raya Contest

Salam...

Ni first time nk join contest nih...rs excited plak nk memeriahkan suasana...walaupun Mikael br 4 bulan dan masih kecik lg, tapi ummi tetap pakaikan die baju melayu...hehe..sian anak ummi ni...itupun tau dari imma aka mummy Danish...nama contest ni Si Comel Berbaju Raya Contest.telek2 pic yg sesuai nk di tepek disini mcm xde...last2 pic di bawah ini yg dipilih...okla kot...hehe...


Nama : Emir Mikael Bin Mohammad Rizal
Umur : 4 Bulan 14 hari


Terima Kasih kepada blog yg menganjurkan contest ni iaitu BabyIbu
Terima kasih juga kepada semua penaja2 iaitu Gin & Jacqie, eoe Online, leanalittleshop, Sherry, TH, Mia dan Niko

Marilah sama2 memeriahkan contest ni...(suka sbenanya tgk gelagat2 si comel berbaju melayu/kurung)...Jom join jom!!! Sebelum 15 October 2009

Monday, October 5, 2009

Mikael on his New Car seat

Salam...

Cantik tak car seat mikael ni....mestila cantik kn..ummi yg beli kn...hehehe...

Mikael suka betul duk dlm car seat baru ni...sbb bole tgk luar..luas pemandangan...tp skrg ltk je kt seat die, terus tdo...kemain nyenyak lg...empuk agaknya...

Thursday, October 1, 2009

Baby Car Seat Anakku

(SOLD)

Salam
...

This item is for sale...it's already used for 1 month because my baby did not fit anymore...
still in good condition...

who are interested, can email me at adcom80@gmail.com
priority who can take it by self at Giant shah Alam/puchong


Tuesday, September 29, 2009

Raya datang lagi...

Selamat Hari Raya...Maaf Zahir & Batin

Tahun ni kami serba purple.Mikael sedondon dgn ayahnya pakai baju melayu...

Raya pertama just duduk dirumah ajer...raya kedua baru jalan ke Jasin...then ke Melaka umah mak sedara...
raya ketiga dh blk banting dh (en suami dh x sabar nk jmpe parent die...hehe...almaklumla 1st time beraya tmpt lain)...kejap ajer...sedih..isk3...

Di Banting lgla byk berjalan...smpi la ke sg. Besar...umah mertua abg ipar...jolai je diorg x smpi lg...huhu..kecik ati nih...haha....raya kt banting lama tuuu..dari selasa smpila ahad 27hb baru blk puchong..dhla umah kt puchong x kemas lg...harap2la jgn ade org dtg dulu(ade ke org nk dtg..hehe)

Monday, September 14, 2009

My Turn

Salam...

This year is my turn for Hepy Raya..horeyyyy...hehe...(jgn marah ye suamiku...umphhhh)

Raya kali ni kami beraya kt jelai, gemas...kali ni rasa seronok sbb dh tambah org baru..tp baju raya mikael baru 1 je..iaitu sepasang baju melayu..sian kn....

Mikael : ape la ummi ni...tinggal bape ari je lg nk raya...tp baju raya x beli lg...
Ummi : ummi x sempatla cayang...malam ni kite gi jusco keh!
Mikael : okay..horeyyyyy...
Ummi : suka la tu nk abihkan duit ayah(duit ayah ok..bkn duit ummi..hehe)

okla..sekian..will update after raya with more pic....huhu...

Tuesday, September 8, 2009

Orang Baru

Salam....

After keep silent for a long time, only today can update the new entry...hehe...

Bz dengan org baru dlm hidup...

Lahir pada 25 May 2009 jam 1.13am, 3.5kg...alhamdulillah dilahirkan normal di Hospital pakar An-Nur Bangi.

Pengalaman bersalin amat2la tidak bole dilupekan...huhuhu...sape2 yg pernah mengalaminya sure faham...tp alhamdulillah sakit bersalin tu x lama...msk hosp sbb ada tanda darah..tp x sakit lg ms tu...kemudian jam 10pm barulah doctor pecahkan air ketuban...lps tu baru terasa sakit skit2...dan lame2 makin sakit sehingga la jam 1 pagi..keluarlah Emir Mikael bin Mohammad Rizal ni...

Bila umur die dh 2 minggu...die mula nk mengiring2..tp ke kiri je...pastu sebulan lebih nk meniarap plak...umur 2 bulan dh bole meniarap sendiri...skrg dh 3 bulan lebih, nk mengundur2 dan berpusing2..tp slow lg...

Yg peliknya, die macam nk tumbuh gigi la plak...apsal cepat sgt ek...ke mmg cmtu? almaklumla ni anak pertama..so x tau...hehe...skrg die dh malas nk meniarap dh..asyik2 nk berdiri..tp kite pgg la kn...pastu siap kaki tu nk berjalan ke arah brg2 yg bertimbun...geram kot...

Tuesday, February 24, 2009

Pentingkan Keselamatan

Kadang-kadang kite x nmpk ape yg bahaya berada disekeliling kite ni...i want to share 1 important story to all...my nearest relative actually got burn accident...it's happen a few weeks ago..citenye cmni...3 kids ni main same kt belakang rumah..main spray cat yg hampir abis..then buang ke tempat bakar sampah... suddenly botol tu meletup terkena 3 kids td...so terbakar smpi kene pegi specialist....mmg teruk...muka,badan,tangan kena api....

So berjaga-jaga la setiap bende disekeliling kite ni...Mencegah lebih baik dari merawat....

Thursday, January 15, 2009

Berminat dengan Novel?

Adakah anda berminat dgn novel? sy bole tolong anda untuk mendapatkan novel yg diingini...mudah saja...sediakan senarai,then email kepada saya(adcom80@gmail.com)...then sy akan check sama ada novel tersebut available ke tidak...then sy akan emelkan jumlah harga...lps tu anda perlukan masukkn duit terlebih dahulu kedalam akaun sy...barula sy akan belikan...penghantaran adalah secara pos dan tidak dikenakan bayaran pos...mudah kn??? tak perlu bazirkan duit minyak, sbb kalau nk kuar mesti kite nk beli bende lain kn...nk mkn la kn..mcm2 la....

Tetapi sy bukan menjalankan perniagaan menjual novel ni...sy cuma membantu sesiapa yg susah nk mendapatkan novel kegemaran..

Sekian utk post kali ni
Related Posts with Thumbnails