Tuesday, May 25, 2010

Mikael dah setahun


Salam...

25 May...genapla sudah Mikael setahun...pejam celik pejam celik dh setahun dh.kejap je...
Dia makin bijak sekarang ni...mcm2 perkara yg x terjengah dek fikiran ummi ni...

"Selamat Ulangtahun yg pertama Mikael...semoga sentiasa sihat, jadi anak yg soleh, berjaya dalam hidup, hormati org tua dan yg penting jadi insan yg mentaati perintah Allah...Amin..."

Antara progress dia yg teringat dek ummi ni la..
  1. sudah tentu suka berlari2 kesana kemari...sentiasa aktif. bila dpt pakai kasut,siapla...merata dia jelajah...dia paling suka naik bukit then turun bukit..kite yg tgk ni plak yg takut...
  2. sudah pandai bersalaman...
  3. pandai nk ckp guna handset...sambil ckp "looo..." dan ape lg dia bebel ntah...suka tgk gelagat dia...
  4. panggil kucing mcm bunyi perkataan bird...pantang nmpk kucing...pasti dikejar smpi dpt...
  5. still panggil ummi ngan panggilan ibu...
  6. dh pandai nk tolong kita angkat brg...contoh ahad smlm br blk dr banting..so kami bwk msk brg2 yg byk tu ke satu sudut...dia pn tolong angkat skali brg yg ringan..letak kt tmpt kami letak tu...huhuhu...
  7. masih hobi suka mengigit ummi...lebam2 tangan...kalau x kasi gigit, mula dia mengamuk sakan...
  8. dia kagum sungguh pada sesuatu yg panjang2, macam kayu, tikar digulung2 pastu sandarkn kt dinding,kelambu besar tu bila ditutup...
  9. pandai berjoget mengikut irama lagu...biasa tgk channel 705. nk kasi dia leka..buka je la 705...hehe...
  10. suka main bacak2...pastu siap dia main2 kn kita plak...bila kite tinjau dia belah kanan..dia saje tuka tgk belah kiri...pastu dia bantai gelakkan kita sebab salah tgk...hahaha...ini mmg ummi selalu tergelak sorg2 bila teringat...
  11. suka sgt dengan buku...bak kata mak aku "penat je ummi beli mainan...buku jgk yg dicari" huhu...dlm kereta, kalau dia dh boring or mengamuk, stand by je la buku 1 kasi dia belek...kalau tak kang huru hara la aku dlm traffic jam tuh...
  12. pandai cakap "nak...", "taknak..." sambil geleng kepala...perkara2 yg dia x suka..laju je dia geleng....
  13. pandai mengamuk kalau ape yg dia nk tu x dpt...ye la..kdg2 kite mane faham ape dia ckp kn...kemain mengamuk smbil hantuk2 kn kepala kt lantai...geram betul...nk je aku rotan...
  14. pandai naik dan turun tangga...melangkah mcm org dewasa...x guna lutut dh...tp pegang jaring2 tepi tu la..
  15. pandai menunjukkan sayang dia pada baby. kalau ade pic baby, kemain dia syg cium2...adakah ini menunjukkan dia sudah bersedia nk ada adik...huhu...
tu je la yg teringat...yg pasti, mikael ni mmg seorg yg sangat aktif...satu geng ngan anak kakak aku tiga org tu...huhu..camnela kakak aku jaga hero 3 org tuh...kagum betul...

Error when click Rule And Alert on Outlook 2003

I got this error when click Rule And Alert on MS Outlook 2003

"operation failed. an object could not be found"

Setelah puas mencari solution, bt searching sume, tanye org bagai, repair, reinstall. tp masih x berjaya.
disebabkan xnak tuka version 2007, meneruskan jgk usaha selama beberapa hari. akhirnya dpt jgk solution..so aku nk tepek sini sbg personal reference. kot2 nnti kena lagik. dan hope this help to other people outthere.

the solution is

try to run outlook using command line and add /cleanrules

"C:\Program Files\Microsoft Office\Office11\Outlook.exe "/cleanrules

refer this link to find out more command lines that is very good to know...

http://www.outlook-tips.net/howto/commandlines.htm

Thursday, May 20, 2010

Peristiwa Di Pagi Hari

Salam...

Pagi td time pergi kerja, lepas tol kt USJ nk ke NKVE tu tiba-tiba ade org hon dan melambai2...aku pn dengan confident mcm kenai...melambai2 balik...lepas tu baru terpk...sape ni ek...muka mcm familiar...tapi...toloonnggg...smpi skrg aku tidak igt siapakah namanya...

kereta wira aerobek hitam..plat WPM tp lupe nombornya...member opis aku kah! tp muka macam ex-opis mate ms kt kelana jaya dulu...dan juga nmpk muka mcm BabyIbu...huhuhu...

kalau ade member2 yg baca entry ni, kalau anda yg dimaksudkan, jgn kecil hati ye aku tidak igt nama...sowwy sgt2...

Wednesday, May 19, 2010

Banyak benar soalan....

1. kekasih saya adalah : "si mata sepet" ekekeke...husband i la tuh...dan juga Mikael...2 org kekasih u...

2. saya sedang mendengar : bunyi ujan...tu sbb sempat layan tag dari mama HY nih...

3. saya patut : kemas rumah dan kemas rumah...sebab tuan rumah bt renovate kt umah tu

4. saya suka : beli tudung ngan t-shirt skrg ni...

5. sahabat-sahabat baik saya : "kawan kampung dan sekampus"

6. saya tak faham : bila kenape ade orang susah nk faham orang lain...dia nk kita faham dia je...not my husband k...

7. saya kehilangan : masa2 untuk melakukan hobi yg disukai iaitu mendaki gunung...

8. ramai yang berkata : muka saya macam stone dan macam xde perasaan..ade ke...

9. makna nama saya : cahaya pengorbanan...huhu...

10. cinta itu adalah : terima pasangan seadanya dan tidak memaksa untuk berubah...

11. di sesuatu tempat , seseorang sedang : menunggu...Mikael la...ummi lmbt amik sbb ujan lebat skrg ni...xleh kuar...sabaq naaa...

12. saya akan cuba : menjadi ibu & isteri yg baik

13. ayat SELAMANYA membawa maksud : I LOVE U

14. saya paling meluat apabila : terpaksa menunggu org...

15. pesta/parti adalah : for fun...mengeratkan siratulrahim...

16. haiwan yang paling comel yang pernah anda temui ialah : Kucing mak saya...yg dipanggil comel..sbb bulu dia lebat...

17. peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah : zaman sekolah

18. hari ini : Dengan senyuman...hehehe...

19. malam ini saya akan : melayan Mikael smpi dia penat...so dia akan tidur lena...

20. esok pula saya akan : bangun awal sebab nak elakkan traffic jam...

21. saya betul-betul inginkan : ipod touch...huhuhu...bila la dpt beli...

22. ketika anda lihat wajah anda di cermin pagi ini : ohhh..rambutku sudah lain..haha...

23. pusat membeli-belah atau arked permainan : jusco..senang sebab ade tmpt rehat untuk baby..senang skit...

24. Makanan barat atau Jepun : i like....nyum nyum nyum...

25. bilik yang terang atau gelap : sedang2 saja...

26. bestfrend ever : adik beradik saya...x saba nk tunggu cuti pjg..leh bt BBQ...

27.
situasi saya ketika menjawab tag ini : Fun & enjoy & santai.....lalalalala........


Tag :-

----> imma - Mummy's Stories
----> K.Long - Cinta iu Abadi



Sunday, May 16, 2010

Selamat Hari Guru



Di kesempatan ini aku harap belum terlambat lg untuk mengucapkan "SELAMAT HARI GURU" kepada kawan2 yg menjadi guru. Semoga kalian sentiasa bersemangat dalam mendidik.

Terutama kepada
wani kt Temerloh,
Eda kt sarawak,
Imma kt penang,
suraya kt bangi,
zarina kt Johor,
suhaila kt NS,
Zana kt segamat,
Mar kt Melaka,
Fairos kt KL,
Linda kt Johor,
khadijah kt perak,
kak Pi(ni sepupu) kt pahang,
Firdaus(sepupu-bakal guru x lama lg),
Along (sepupu-yg memperkenalkn aku dgn dunia guru) kt bandar tun razak,
Suzila kt Nilai,

dan kepada semua kalau ade yg terlupa tulis di atas...

wahh serata malaysia ek...

aku mmg berasa kagum pada kawan2 yg memilih GURU sebagai profession pilihan. Ini kerana aku pernah menimba pengalaman selama 3 bulan menjadi guru ganti di sekolah rendah bandar tun razak ms thn 2003. dr situ aku dapat membuat kesimpulan bahawa untuk menjadi guru memerlukan kesabaran yg tinggi yg mana aku mmg x dpt nk penuhi. so lps abis 3 bulan, aku mmg x dpt nk teruskan or renew perkhidmatan. aku bukan seorang tenaga pengajar yg bagus. so baik diberikan peluang kepada yg lebih berkelayakan.huhu...lps tu aku keje jd promoter kt court mammoth.hehe...sempatla sebulan then barula dpt keje yg betul2 memenuhi citarasa.

Tuesday, May 11, 2010

Benjol Di Kepala

Macam-macam perasaan aku skrg ni, sedih, marah, serba salah...tp tidak terluah. Ini kerana semalam Mikael jatuh kt rumah babysitter. dia ckp Mikael terjun daripada sofa tp x sempat nk sambut..tinggi tu kan.melebihi paras ketinggian dia.masa amik Mikael semalam lepas kerja, Ya Allah...benjol di kepala dia mcm sebiji telor...cuma warna je x putih..sbb dh lebam...

Tp masa tu kt sana ramai, ngan jiran2 dia. so aku x dpt nk bertanya dengan lebih lanjut mcm mana perkara ni boleh terjadi. balik rumah plak kene marah ngan hubby. terus la tuam ngan ais.tp serius la..memang besar benjolannya. aku cuma risau kepala dia ade side effect je..rasa sedih sangat..so kami bawa la jumpa doctor. doctor cakap kalau dalam masa 24 jam ni ade simptom2 macam sawan, demam, letih lesu, kene cepat bawa pi hospital. kalau dh lepas 6 jam daripada insiden tu berlaku tp baby masih ok maknanya mempunyai 50% untuk dpt simptom2 td.

Risaunya la aku skrg ni. ari ni terpaksa anta jgk ke rumah babysitter sbb ade training kn. yg aku rasa serba salah sbb x tau macam mana aku nk luahkan kt pengasuh tu supaya tolong jaga Mikael baik2..jgn smpi benjol sana benjol sini...sbb dh byk kali lebam2 ni. tp ni la paling teruk. aku bkn nk salahkan dia 100% sbb aku tau Mikael ni mmg susah nk dikawal. tp itu bukan bermakna perlu jaga lebih kurang je kn.

Rasa marah yg x terluah jugak disebabkan aku x pandai nk marah orang. tambahan pula pengasuh ni lebih tua dan lebih berpengalaman jaga anak. cuma aku dpt pesan kt dia td, kalau Mikael demam ari ni, tolong inform saya dengan segera.

"Ya Allah...aku bermohon kepada Mu, pelihara la kesihatan anakku. Jauhi la dia dari perkara2 yang tidak baik. Lindungilah anakku daripada perkara2 yg memudaratkan "

Thursday, May 6, 2010

Perlukah mempunyai Internet di Rumah?

Aku sekarang tgh berkira2 nk beli broadband celcom ni.samaada nk beli or tak. sebelum ni x pernah terpk pn nk ada internet dirumah di atas sebab2 :
  • di office keje aku adalah mengadap pc dari 8.30 am - 6.00 pm, tu kalau blk on time la kn...kalau tak akan jd lebih la masanya. So aku rs x perlu la kt umah pn nk ngadap pc..
  • balik rumah otak aku rs dh penat sbb keje aku mmg berfikir sentiasa. ye la..duk memikir coding2 tu sume. nk settlekn error lg...penat beb..tu aku la...x tau la org lain...org lain maintain je kot..ekekeke...
  • balik rumah huru hara ngan mikael plak...haha...camne la mikael nk dpt adik lg nih! baru sorg tp dh macam 5 org...hehe..
Ms mula2 lepas grad dulu, aku start bt keje freelance dulu...so smpi skrg still contact2 lg member2...kdg2 ade member nk bg project. tp sebab2 di atas, membataskan segala pergerakan aku ni. ye la...kalau nk coding2 kt umah pn, at least perlukan internet jgk.susah kalau xde. dan yg paling penting, mestila perlu mengorbankan ms sedikit. macam org bt bisnes online la kot ek? mesti korang perlu sentiasa online kn untuk melayan pertanyaan customer.

Lagi satu, weekend mesti blk kampung. kecuali la kalau hubby bz x dpt blk or ade hal lain mcm kenduri or something else..

So sekarang aku rs macam memerlukan broadband di rumah kerana
  • ade member nk bg project
  • skrg lebih suka beli brg online sbb jimat ms, tp kt opis x sempat nk surfing.
  • nk buka FB...hehe...ini pn bole jd reason...bkn pe, kt opis certain menu dh kene blok.
  • suka kalau Mikael jd celik IT. dgn pengawasan la...
  • nak download movie, sbb dh xde ms nk tgk wayang, dan nk download kt opis xleh. tp x tau la kalau guna broadband leh download ke tak...

Monday, May 3, 2010

Training Again...

Kena attend training lagik...2 weeks...mayb x sempatla nk update selalu...walaupun ade la satu dua cerita nk tempek kt blog ni...pasal ape lg..pasal Mikael si budak lasak tu la...hjg bulan ni akan genap setahun umurnya...alhamdulillah...Mikael dh byk kemajuan dalam perkembangan tumbesaran dia...nanti la aku bt entry psl perkembangan dia dlm tempoh setahun ni...
Related Posts with Thumbnails