Sunday, September 28, 2014

Alhamdulillah...Anak ketiga...

As Salam...Hari ini rasa sangat bersyukur atas kurniaan Ilahi atas anugerah yang amat bernilai. Saya telah selamat bersalin anak ketiga pada 23 June 2014. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...

Hii...Nama saya Eirfan Muzaffar Bin Mohammad Rizal




Pengalaman bersalin kali ni lain skit...pukul 5 pagi dah start contraction every 15 minit, then semakin kerap, saya tak tunggu lama, terus ajak husband ke hospital an-nur bangi.(sebab pengalaman lepas, sy ni jenis bukaan pintu tu cepat)... sampai hospital doktor takde, tapi bukaan dah 10 cm...nurse cakap boleh bersalin bila2 ni. tapi air ketuban belum pecah. so nurse cakap kite tunggu doktor ye...tapi kalau bersalin jugak, kami akan sambut...huhuhu...xpela...nurse pun nurse la kan...hihi...luckily doktor pn sampai, dan sy selamat bersalin tepat jam 7 pagi...alhamdulillah...doc cakap ibunya macam tak sakit je..rilek je...huahuahua...sakit tetap sakit ye tak??? bezanya lama atau kejap je untuk setiap orang...

Eirfan kene sakit kuning lama...lebih 15 hari...so perlu ambil darah untuk uji penyakit lain...dan alhamdulillah sekali lagi sebab result semua normal...

Kemudian Eirfan demam, sy terus bawa pegi hospital tampin. sebab risau sangat. then bila sampai hospital, check suhu normal.so stay 1 day untuk pemantauan oleh doktor.

Cerita pasal susu pulak, kali ni berjaya fully BF sehingga abis cuti bersalin. bila kerja, pam susu plus bekalkan juga susu tepung skit pada pengasuh. Banyak dugaan untuk fully BF ni...masa lepas bersalin, susu takde, so Eirfan dah stat minum susu botol. lepas berurut, baru susu melimpah2...tapi eirfan tak mau BF jugak...pastu bila kene masuk wad sebab jaundice, nurse kat hospital tampin bahagian wad bersalin berusaha untuk memisahkan eirfan dengan botol susu. kalau tengok memang kite kesian la...tapi ibu kene kuat semangat. nurse sana siap pam kan susu saya kerana dah bengkak...huhu...rasa amat terhutang budi dengan nurse wad bersalin shift malam masa tu...lepas balik rumah, dalam seminggu barula eirfan boleh betul2 fully BF....selamat tinggal botol..huhuhu...

Kesimpulan di sini, wanita bersalin ni perlukan support orang sekeliling terutama ibu, suami untuk menjayakan fully BF ni...kalau tak memang susah. Ini dari pengalaman sy la...lain orang lain dugaan nya kan...



pegi cucuk 3 bulan kat klinik suraya puchong...

Wednesday, March 19, 2014

Pengguna Shaklee menjadi ahli Shaklee

Setelah menjadi pengguna shaklee selama 2 tahun, akhirnya saya daftar jadi member sebab nak beli banyak disebabkan tengah pregnant. so masa tengah pregnant ni lagila badan kite ni perlukan vitamin tambahan... Untuk kegunaan sendiri je. sebab dah terasa keberkesanan hasil vitamin ni... sabtu lepas pegi shaklee subang bersama-sama Mikael. puas jgkla mencari. tapi lupa plak nak ambil gambar...

ni la hasil pembelian pertama....hihi...

Mode : Happy




ESP dan alfalfa tu kakak sy punya. dia tengah menyusu badan baby sekarang. dia memang pengguna shaklee jugak sejak bersalin tahun lepas...sy just tolong belikan...



Monday, March 17, 2014

Mikael dah start Tadika tahun 2014

Akhirnya mikael dihantar ke sekolah this year 2014. last year try hantar jugak, tapi dia belum bersedia. First day sekolah dia ok je..tak menangis pun. tapi masuk hari kedua, menangis pulak. terpaksa ummi keraskan hati, paksa jugak dia. ayah dia je tunggu kt luar. nampak la dia meronta2 nak keluar tapi di pegang oleh cikgu. ayah dia siap ambil video lagi. then bila dia perasan ada ayah kat luar tengah tengok, terus dia stop menangis, duduk dalam barisan dan duduk depan lagi...hahaha..nampak tak? budak boy ni kalau depan ayah, dia control macho kan....kalau dengan maknya dia mengada2 je kan...hahaha....then sekarang dah ok..alhamdulillah...

seronok tengok progress pembelajaran dia...macam2 surah dan doa dia dah pandai baca...dan pandai solat. aku bersyukur sangat kerana memilih tempat yang betul untuk dia bersekolah...

dia sekolah kat Tadika Tunas Bestari Seksyen 18 Shah Alam...ambil pakej tadika dengan fardhu ain. bulanan dalam rm290. daycare tak ambil sebab umah pengasuh dia sebelah tadika tu je...dah lama duduk situ sejak bayi lagi...

Gambar banyak tapi dalam camera ayah dia pulak..hanya ni je untuk tatapan di sini....puas jugakla pujuk dia untuk pakai baju sekolah pink tu...haha..boy kan..alergik ngan pink ni....




Video Mikael Kelakar

Tiba-tiba teringat pasal video ni sebab kelakar...saje nk publish sebab nk buat sebagai kenangan kat sini...nk tunjuk kt mikael...ni ambil guna camera digital. tapi bila transfer ke phone/tab, dia tak support pulak.

video
kalau tak silap masa umur dia setahun kot...dia panggil ibu...x reti panggil ummi lagi...kene sakat ngan ayah...



***Lamanya tak update blog ni...banyak nk cerita sebenarnya...insyaAllah nanti la bila free...



Related Posts with Thumbnails