Friday, September 21, 2012

32 minggu prenancy

Hari Ini alhamdulillah dah masuk 32 minggu pregnant...so tinggal lagi 4 minggu dah boleh ready to deliver...tapi tak semestinya kan...just ready je la...huhu...takut jugak ni nak bersalin walaupun dah ada pengalaman Mikael dulu...orang cakap lain anak lain sakitnya.

Paling kontra, pregnancy kali ni aku kena kencing manis. so terpaksa jaga makan. jangan makan manis2...kalau makan nasi pun, tak boleh banyak2...cukup segenggam/sesenduk...sian kn...hehe...hasilnya berat aku makin turun. masa sebelum pregnant 50kg...pastu checkup pertama masa 4 bulan, berat dah 55kg..then bila kene kurangkan makan, turun 54,53 dan skrg maintain 54kg...sudahnya aku kurus balik. perut je kedepan...cam rasa kelakar pun ye jugak..hahaha...

Sekarang ni berdebar tengok saat pregnant 8 bulan.sebab time 8 bulan ni yg berat baby naik banyak. takut baby jadik besar.kang susah nak teran...huhu...

Dari segi preparation barang2 baby, dari segi perubatan sume dah lengkap....tinggal nak tambah2 baju baru untuk baby..sebab insya'Allah baby girl..so kene la ada baju girl kan...hehe...Kali ni macam2 bende baru yang aku beli compare to masa mikael dulu...sbb kali ni dah ada pengalaman kan..kalau boleh sume nak ada...contohnya breast pump yang bagus(kali ni target nak fully BF)...set pengurusan uri...tilam yg selamat untuk baby...dulu masa mikael beli tilam empuk...tapi sebenarnya agak memebahayakan untuk baby sebab bila dia gerak2 akan mudah terlangkup...sbb tilam yang kurang sesuai...

 ni beli set Medela swing 2 phase rm 799 kat onebabyworld.com
memang untng sgt sebab nak ikutkan harga Medela ni je dah RM799...dpt byk free gift lagi...huhu

 antara free gift kat dalam gambar tu...bottle rack, bag storage, reuseable ice pack, receiving blanket, 8 bottles of Autumnz PP Milk Storage Bottles (with FREE 2 bottles and 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag), Washable Breastpad, dan dpt jgk nursing bra(xde dalam gambar)...berbaloi2 kan...

yang berbungan kuning tu adalah tunku bermagnet elektrik...senang nanti kalau x sempat nk panaskan tunku...yg biru kecil tu adalah tunku bayi 7 herba.ni untuk panaskan bayi lepas mandi atau time sejuk2...minyak telon...barut yang ditempah khas...beli dari mybabycomel.com

1 comment:

Asyifa Mustaffa said...

Adha...pregnnt eh...tahniah...:)
selamat besalin nnti eh....

Related Posts with Thumbnails