Tuesday, January 4, 2011

Mikael dah 16KG?

Salam..

Last 2 weeks, aku bawa Mikael pegi cucuk kat klinik panel dia untuk suntikan setahun setengah. so kena timbang berat la...susahnya la nk timbang...x tau duduk diam...last2 dapatla angka sebenar keberatannya...haha...sekali tengok 16kg? perghhh...bayangkan aku mendukung 16kg...patutla aku cepat penat..makan pun banyak...tp kurus melidi tu jugakla...

Doktor tengok kat graf, melepasi garisan merah dan maximum. so kena tegur la..dan dinasihatkan untuk kurangkan berat takut obesiti.huhuhu..mikael2....tapi nk kurangkan makan, dia mmg mkn sikit je...mayb kena kurangkan susu kot...dan mungkin susu anmum adalah penyebab dia jd cenggitu...but anyway kalau tengok betul2 Mikael ni xde la nampak gemok pun..cuma berisi skit tu ade la...mungkin sbb dia tinggi..so x nampak gemok sangat...dan 16kg ni x sesuai dalam average untuk umur dia ni...

Begitula kesimpulan aku...hehe...

Lepas ni target nak kurangkan susu dia...jadi mungkin keinginan untuk makan akan jd tinggi kot..sbb dah try minggu lepas..camtu la dia...susu kurang, makan plak lebih...sebab Mikael ni spesis lasak sgt2...so perlukan lebih tenaga la...kalau tak..x dapatla ko rehat..dia duk merengek je....


ni gambar terbaru ari ahad lepas...capture time nk blk dr banting ke puchong..tengok tu duduk macam tuan beso kat car seat dia...

4 comments:

lailiatam said...

sehatnye dia...ali berat tak naik2 da...mantain je 12.5 kg...dia tak kuat mkn n mummy dia malas masak...hahahaha

adcom said...

haha...ummi mikael pn malas masak jugak..tp debab jgk plak...sbb susu kot...

Imma said...

16kilo......????!!!!
Betoi sikit Adha..tapi nampak dia mcm big boy dah tak macam budak setahun setengah..hihihii..Boboy baru 13kilo Adha..no wonder mommy Boboy pon 'sehat' jer..takde cabaran mengangkat berat..hihihiii...

Xper..nanti berat dia susut sendiri bila dia makin besar sbb korg bukan dari genetik obesiti pon..mak ayah dia kurus kering..xkan tiba2 dia nak gemok plak..xsesuai..hihihii..

And to your knowing...susu snmum bukan penyebab sbb anak sedara aku amik anmum jugak tp kurus..makan tak lalu tapi susuuuuuu jer..huhu..so takyah risau yer Adha..hihi..janji sihat..

BTW Mikael..nampak gaya macam Boboy kena panggil kau Abg Mikael laa plak.. :-P

adcom said...

hehe..lega aku dgr bukan sbb susu...

skrg dia aktif main bola..x lama lg kurus la skit kot...

Related Posts with Thumbnails