Hari ini entry tentang coklat. dah lama nak try buat sendiri tapi tak jumpa resepi. Pendek kata, minggu lepas terjumpa resepi yang sangat senang daripada
hasnidaomar. just guna coklat bar Compound. Then cairkan guna double boiler. then masukkan dalam acuan(dipanggil Mould). finish! dah siap! so aku pun tryla ahad lepas...hehe..hasilnya sedap jugak...cuma cam keras skit kot..next time nak carik mould yang lebar dan nipis cam coklat yg jual kt kedai tu dan nak letak kacang banyak2 supaya rasa lagi sedap. coklat bar yg aku beli pun masih banyak lagi. baru guna 2 bar daripada 5 bar.
so ni pic hasil dari dapurku..huhu...cuma lupa nk ambil gambar hasil akhir..aku beli acuan rose...dan ada acuan macam gula2 ada batang tu...next time nak try letak color2 plak...
cairkan coklat guna kaedah double boiler
Mould tu baru beli..hehe...barcode dia pun malas nak cabut..hehe...
Mula2 masukkan coklat separuh acuan je.
pastu sejukkan dalam peti ais dalam 3 minit untuk dapatkan hasil yang licin skit.
lepas tu masukkan badam yang telah dipanggang.
seterusnya masukkan coklat penuhkan satu acuan tu...
sejukkan dalam peti ais...
1 comment:
perghhhh...expert dahhh..siap ader filling lg tuu...aku buat paraline solid jer..huhuhuu...blh try lg..choc bnyk lg tuu..hikhiks
Post a Comment