Thursday, July 22, 2010

Doa Menghilangkan Perasaan Marah

Salam semua...

Saban hari tekanan hidup semakin meningkat. aku tak tahulah kenapa aku mudah sangat nak marah sekarang. mungkin kerana penat fizikal dan mental. tetapi aku bersyukur mempunyai suami yang sangat2 memahami dan membantu dalam membuat kerja-kerja rumah. Situasi yang selalu menimbulkan rasa marah ni adalah time balik keja la. Mikael sekarang ni suka sangat menangis. sampaikan aku susah sangat nak masak dan asyik nak berkepit je ngan ummi. pastu mula aku rasa nak marah. sampaikan kadang2 'pokkk' kt kaki dia. pastu aku rs menyesal sbb pokk anak sendiri...kesian Mikael...tiap kali kene ngan ummi..ayahla penyelamat...pi pujuk...

Pagi ni aku cuba google bagaimana mengatasi rasa marah...alhamdulillah..jumpa jugak doa dan kata2 motivasi dari bloggers dan forum2...

kalau kawan2 free, jom tgk2 link ni...
http://waladi-dimalaysia.blogspot.com/2010/03/doa-menghilangkan-perasaan-marah-dan.html
http://www.almuslimin.net/node/3052
http://ntvirus.wordpress.com/2009/04/07/
http://mforum2.cari.com.my/archiver/?tid-261895.html

ade banyak lg...tryla google ek...

Di sini aku just nk membuat kesimpulan

Suka saya mengingatkan diri sendiri bahawa perasaan marah tidak membawa kita ke mana-mana. Ia hanya memudaratkan dan menyakitkan. Adakah anda sedar perkara ini? Kadangkala bila kita marah, kita hilang pertimbangan dan cenderung untuk menyakitkan hati orang lain bagi melepaskan amarah kita. Kesan yang mungkin berlaku ialah hubungan menjadi renggang dan orang di sekitar kita pun menjadi kurang senang berkawan dengan kita. Adakah kita akan hidup dengan gembira selepasnya?

Ingatlah apabila kita marah, syaitan sedang menguasai kita, api marah akan terus disemarakkan. Bukan sedikit kejadian ngeri yang terjadi berpunca dari nafsu marah ini. Satu persatu kematian berlaku akibat kegagalan mengawal sikap ini. Andai anda seorang yang pemarah, berdoalah sahabat, hakikatnya Dia pemegang hati, mengadulah pada-Nya selalu agar dibuang perasaan itu dalam hati kita. Insya'allah...Segala yang baik itu adalah daripada ALLAH SWT, dan segala kekurangan adalah dari diri saya sendiri...

Di sini disertakan doa untuk mengurangkan rasa marah:


A’uzubillahi minasy syaitanir rajimi. Allahummagfirli zanbi wazhab gaiza qalbi wa ajirni minasy syaitanir rajimi.

Artinya: “Aku berlindung kepada Allah dari godaan syetan yang terkutuk. Ya Allah, ampunilah dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku dan lepaskanlah aku dari gangguan syetan yang terkutuk.”

5 comments:

cik puan akish said...

entry yg terbaek utk ari neh yg me bace..thanxs dear..pasal share...today mmg mood tarak bagus..!!!

adcom said...

TQ cik puan akish...sama la..mood kureng skit ari ni...need more motivation word...huhu..

CIK ERYN said...

info yg sangat berguna..
kak..nak ilangkan rasa cepat sensitif cemner..?
huhu..
meh la pinjam mikael sehari dua..hehe

adcom said...

hehe...ntahla eryn...abaikan je word yg sensitip..so xdela rs terluka..huhu...

dinda.teJa said...

suka entry ni...
dinda mmg ler org yg moody.. huhu

Related Posts with Thumbnails